Vindelälvsdraget är en unik upplevelse i tävlingssammanhang inom draghundssporten.
Det är ett evenemang som lockar hundförare och publik av alla kategorier och har ingen motsvarighet inom draghundsvärlden.
Det är en stafett över 40 mil och 4 dagar längs Vindelälven, från fjällbyn Ammarnäs i Lapplandsfjällen ned till Vännäsby vid kusten,
där Vindelälven rinner ihop med Ume älv.
Sträckorna varierar mellan 6 - 22 km och dagsetapperna går mellan Ammarnäs - Sorsele - Björksele - Hällnäs/Hjuken - Vännäsby.
Det är folkfest och fullt drag längs Vindelälven under tävlingsdagarna.
Fullt med folk och massor av aktiviteter gör tävlingen till en stor händelse i bygderna kring den natursköna Vindelälven.
Tävlingen genomfördes första gången 1988 med 29 startande lag och är idag uppe i ett startfält varierande mellan 40 - 50 lag.
Det första lag som anmälde sig till det första Vindelälvsdraget var Uppsala Brukshundsklubb och det är lag från hela Sverige som deltar i tävlingen.
År 1999 blev jag tillfrågad av en god vän om jag ville delta i ett av lagen. Sollefteå Draghundsklubb. Jag fick äran att vara en s.k. "handler".
Det är en som kör en av bilarna till ett av hundspannen. Laget bestod av 8 hundspann med allt från 1 till 8 hundar.
Lagledare var Mathias Rönnqvist från Härnösand och det var en fransk 16 årig tjej som jag fick vara handler åt.
Hon hette Carine och hade fyra hundar. Hon kunde ingen engelska och jag kunde väldigt lite franska, men efter ett tag så förstod vi varann ganska bra ändå.
Sollefteå Draghundsklubb "Lag 42" kom på 15:de plats av totalt 43 stycken anmälda.
Detta äventyr var för mig en annorlunda men trevlig upplevelse.
Läs mer på dessa länkar: www.vindelalven.se och Sollefteå DHK

Klicka på bilden för normal storlek